Αρχική σελίδα » Το Φ.Π.Ψ. » Ακαδημαϊκές Μονάδες » Σπουδαστήρια » Σπουδαστήριο Παιδαγωγικής

Σπουδαστήριο Παιδαγωγικής

Διευθύντρια Σπουδαστηρίου:

Ευαγγελία Φρυδάκη, Καθηγήτρια της Παιδαγωγικής, efrydaki[at]ppp.uoa[dot]gr

Βιβλιοθηκονόμοι:                                                                 

Μαρία Χρηστίδη, mchristidi[at]uoa[dot]gr, 210.7277577

Λουκάς Αργυρίου, largyrio[at]uoa[dot]gr, 210.7277578

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα-Πέμπτη: 09.00-17.00 και Παρασκευή: 09.00-15.00. Κατά τους θερινούς μήνες και τις εορταστικές περιόδους το ωράριο διαφοροποιείται και ανακοινώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και πιο συγκεκριμένα στο http://www.lib.uoa.gr/bibliothikes-scholon/filosofikis.html

Ιστορικό:

Το Σπουδαστήριο Παιδαγωγικής βρίσκεται στον 5ο όροφο του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής (γρ. 536), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Λειτούργησε για πρώτη φορά ως Βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Πειραματικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1923 από το Νικόλαο Εξαρχόπουλο. Αρχικά, στεγάστηκε στο κτήριο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (οδός Σκουφά 43 και Λυκαβηττού), ενώ το 1988 μεταφέρθηκε στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και λειτούργησε για το κοινό το 1989. Στα πλαίσια της μελλοντικής λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής πρόκειται να μεταφερθεί σε ανεξάρτητο κτήριο.

Συλλογή:

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα της παιδαγωγικής επιστήμης και ειδικότερα της εκπαίδευσης, διαπολιτισμικής αγωγής, παιδαγωγικής ψυχολογίας, ιστορίας της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικής πολιτικής, γενικής και ειδικής διδακτικής, διοίκησης της εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής, εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς επίσης και των κοινωνικών επιστημών, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, ψυχοπαθολογίας και ιστορίας. Το υλικό της είναι κυρίως στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ υπάρχει και υλικό στη γερμανική και γαλλική.

Αποτελείται από περίπου 20.000 τόμους επιστημονικών βιβλίων, 300 τίτλους έντυπων περιοδικών (ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα), χρήσιμο παιδαγωγικό πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλιογραφίες, κλπ.), πολλαπλά αντίτυπα διδακτικών συγγραμμάτων του Τμήματος Φ.Π.Ψ., διδακτορικές διατριβές, σχολικά εγχειρίδια, οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τη διδασκαλία των μαθημάτων στο γυμνάσιο και το λύκειο, καθώς και σπάνιες παιδαγωγικές εκδόσεις.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτής πρόσβασης για όλους τους χρήστες, είτε πρόκειται για μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ είτε για το ευρύτερο κοινό. Το υλικό της είναι καταχωρημένο στο αυτοματοποιημένο βιβλιοθηκονομικό σύστημα Sierra και υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης του υλικού μέσω του  Ανοιχτού Δημόσιου Καταλόγου στο σύνδεσμο http://www.lib.uoa.gr/ypiresies/katalogos-opac.html

Σχετικά με την πολιτική και τις διαδικασίες κατάθεσης εργασιών «Γκρίζας Βιβλιογραφίας» (πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές) στην Πέργαμο, βλέπε στο:http://www.lib.uoa.gr/sylloges/psifiakes-sylloges/psifiaki-syllogi-ptychiakon-kai-diplomatikon-ergasion-didaktorikon-diatribon-gkriza-bibliografia.html

Πολιτική δανεισμού:

Δικαίωμα δανεισμού, εφόσον συμπληρώσουν και υποβάλλουν στη Βιβλιοθήκη την αίτηση μέλους, έχουν οι χρήστες που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φ.Π.Ψ.

διάρκεια δανεισμού: 5 ημέρεςκαι με μέγιστο αριθμό τεκμηρίων: 3 (τρία)

  • προπτυχιακοί φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής που δεν έχουν δικαίωμα να προμηθευτούν δωρεάν συγγράμματα από τον Εύδοξο

διάρκεια δανεισμού:  30 ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης και με μέγιστο αριθμό τεκμηρίων: 2 (δύο) διδακτικά συγγράμματα Ευδόξου τη φορά

  • μεταπτυχιακοί φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής

διάρκεια δανεισμού: 14 ημέρες χωρίς δυνατότητα ανανέωσης και με μέγιστο αριθμό τεκμηρίων: 5 (πέντε) συνολικά από όλες τις Βιβλιοθήκες της Φ.Σ.

  • υποψήφιοι διδάκτορες της Φιλοσοφικής Σχολής

διάρκεια δανεισμού: 14 ημέρες χωρίς δυνατότητα ανανέωσης και με μέγιστο αριθμό τεκμηρίων: 5 (πέντε) συνολικά από όλες τις Βιβλιοθήκες της Φ.Σ.

  • διδακτικό προσωπικό (εν ενεργεία και ομότιμοι) της Φιλοσοφικής Σχολής

διάρκεια δανεισμού: 14 ημέρες χωρίς δυνατότητα ανανέωσης και με μέγιστο αριθμό τεκμηρίων: 5 (πέντε) συνολικά από όλες τις Βιβλιοθήκες της Φ.Σ.

  • διοικητικό προσωπικό της Φιλοσοφικής  Σχολής

διάρκεια δανεισμού: 14 ημέρες χωρίς δυνατότητα ανανέωσης και με μέγιστο αριθμό τεκμηρίων: 5 (πέντε).

Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς και οι εξωτερικοί χρήστες μπορούν να δανείζονται υλικό με υποχρέωση επιστροφής αυθημερόν και με κράτηση της αστυνομικής ή ακαδημαϊκής ταυτότητας. Μέγιστος αριθμός τεκμηρίων για ημερήσιο δανεισμό είναι τα δέκα (10). Διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές εργασίες, παλιό, φθαρμένο και σπάνιο υλικό δε δανείζεται εκτός Βιβλιοθήκης αλλά μόνο για επιτόπια μελέτη. Η επιστροφή του δανεισμένου υλικού πραγματοποιείται μισή ώρα πριν τη λήξη του ωραρίου της Βιβλιοθήκης. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σπουδαστήριο Παιδαγωγικής μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα των Βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στο:http://phil.lib.uoa.gr/bibliothikes-spoydastiria/spoydastirio-paidagogikis/gia-to-spoydastirio.html

  

πίσω